De Rotterdamse Studenten Rugby Club is een studentenrugbyvereniging in Rotterdam. De clubkleuren zijn rood-groen, naar de kleuren van Rotterdam (groen-wit), en die van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk (rood-geel). Het logo van de club bestaat uit 2 berige beertjes die de heilige ovale bal beklemmen.
Sinds 2008 heeft de RSRC een eigen clubhuis, de Bears Cave, op de Lucie Vuylstekeweg 40. Naast een eigen clubhuis heeft de RSRC drie herenteams en een sevensteam. Ook wordt er elk jaar een Jonghe Honden-team opgezet, een team uitsluitend voor nieuwe leden. Dit team speelt een aantal (erg vermakelijke) wedstrijden tegen andere onervaren spelers van studentenclubs in Nederland.
Bij RSRC is ruimte voor alle soorten rugbyspelers: of je nou performance-gericht rugby wil spelen of gewoon lekker een pot rugby spelen puur voor de lol, het kan allemaal. Jij geeft aan wat je wil, en wij sluiten ons daarbij aan.
Binnen de RSRC heerst altijd een relaxte sfeer. Dit komt tot uiting tijdens de vele activiteiten die er jaarlijks op het programma staan: Trip, de Dies Natalis (geboortedag van de club), het Kerstdiner, de Nieuwjaarsborrel en nog veel meer. Deze activiteiten worden nog altijd graag bezocht door oud-leden en natuurlijk zijn de nieuwe leden hier ook bij.
Er wordt getraind op dinsdag en donderdag, om 19:00. Kom gerust eens langs, ervaring met rugby is zeker geen vereiste! Na de training staat er altijd een heerlijke maaltijd klaar, gemaakt door onze Commissaris Bedrijf.
Competitiewedstrijden worden gespeeld op zondagen. Wanneer alle teams thuis spelen is er een Super Sunday, wier derde helften altijd (of nooit) in de herinnering gegrift staan.
Geschiedenis
De RSRC is opgericht op 2 mei 1968 als ondervereniging van het Rotterdamsch Studenten Corps, en sindsdien exclusief voor studenten. Ondanks dat de vereniging pas in 1968 werd opgericht, werd een wedstrijd van Rotterdamsche studenten tegen DSR-C al omstreeks de eerste wereldoorlog genoemd in een Rotterdamse krant:
“Op het veld van Sparta in Spangen hebben wij gisteren een rugby-wedstrijd gezien tusschen de vijftientallen van de Rotterdamsche en Delftsche studenten. Het veld was hard en bedekt met een dun laagje sneeuw. Dit was echter geen bezwaar voor deze jongelui om hun partij te spelen. Rugby lijkt ons een mooi, forsch en echt mannelijk spel. Wie wat kleinzeerig is uitgevallen, blijve buiten de lijnen. Het gaat er soms ruw toe en het spel deugt absoluut niet voor hen die niet tegen een stootje kunnen. Stelt u voor dat bij een voetbalwedstrijd zoo gesmeten, getrokken en geduwd werd! De spelers zouden elkander verscheuren en het lijk van den scheidsrechter vond men den volgenden morgen in een naburigen greppel! Bij rugby echter gebeuren de vreselijkste dingen in de volste gemoedelijkheid en de aanvaller, die met den bal onder de arm haast een try bereikt, maar dien men vlak voor de gloriebrengende lijn beentje licht zoodat hij een keer of wat over zijn hoofd rondbuitelt, en zijn kans mist, staat lachend op en vindt, dat zijn tegenstander het ‘m kranig geleverd heeft. Wij hebben gisteren een flink stuk van den wedstrijd Rotterdam-Delft gevolgd en gelooven stellig, dat dit spel een toekomst heeft in Nederland. Wij raden den leiders van de rugbybeweging echter aan, de spelregels eens wat meer bekend te maken. (…)”
Ondanks dit stukje prille historie heeft rugby in Rotterdam geen voet aan de grond kunnen krijgen, waarna dit in 1968 dus wel lukte.
1970
Na 40 jaar historie van huren bij andere sportverenigingen, heeft de club in het lustrumjaar 2008 eindelijk een eigen clubhuis aan de Prinsenlaan 906 in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk in Rotterdam. Hiermee is een langgedulde wens in vervulling gegaan, en heeft de club tevens een unicum als laagst gelegen rugbyclub ter wereld (5,94 meter beneden NAP).
Ergens in de jaren ’10 van de 21e eeuw, van 2011 tot 2014 om specifiek te zijn, is de Rotterdamse Studenten Rugby Club door het leven gegaan als Erasmus RSRC. Dit betekenisloze staaltje identiteitsverlies is in overleg met alle partijen teruggedraaid nadat de Club voor wedstrijden “drie hoeraatjes voor Erasmus” te horen kreeg.
Op 2 mei 2023 viert de RSRC haar vijfenvijftigjarig bestaan, oftewel haar elfde lustrum. Een mijlpaal in de geschiedenis van de RSRC.
Heb je interesse in rugby, neem dan contact op met onze secretaris.
Huub Loderichs
Secretaris
Voor vragen over het lid worden van de club
Belangrijke leden
Natuurlijk is RSRC niets zonder zijn leden, en we willen hen bedanken voor het mogelijk maken van onze club.
Ereleden
- Henk van Yperen
- Jack Jacobs
- Meindert Osinga
Leden van verdienste
- Jan Doornbos
- Paul Roszbach
- Richard van Ravenstein
- Marius van Noort
- Sander Kempen
- Niels Alkemade
- Robbert Gorris
- Winfred Damler
- Gijs Spijkers
- Dirk Heuff
- Pieter Joosse
- Eduard Jansen